lördag 10 september 2011

Kunden lämnar in gammal ring för omarbetning.

Kunden har gjort en förfrågan till LGU och ritat upp en snygg ringmodell i CAD.
Det är många fallgropar under ett sådant arbete, till synes en enkel modell som i stort ser ut som alla andra tillverkares modeller. MEN det kan finnas små skillnader som avgör kvalité som inte den helt utbildade amatören tänker på. Ganska lika men ändå så långt ifrån.
I dag upplever jag att många kunder struntar i vad en yrkesman säger, tyvärr.
En yrkesman vet var fallgroparna ligger, och ser dem på några få sekunder, medan det kan ta timmar att försöka förklara för kunden som ändå inte fattar det fina i kråksången.

Ett typiskt svar till vår kund;
Hej!
Jag har utgår från att du önskar ett gott och proffsigt guldsmedsarbete.
Vi kan tyvärr inte göra det arbetet. Det blir ett arbete där allt blir fel. Som du ser så duger inte småstenarna till en kanalinfattning. (krav; kalibrerade, bra slipning, renhet lägst VVS)
Mittenfattningen med den 4-kantiga stenen med vassa hörn har helt fel form.
Krav. Stenen måste säkras på ett bra sätt och ha ett exakt läge..Du bör istället inrikta dig på palladium eftersom du inte gillar någon gul inblandning du får även bort bimetalleffekten.
Modellen i stort går att utföra och få hyfsat starkt, men då krävs nya stenar, nytt material i ringen. Modellen är anpasad för gjutning, vilket ger en onödigt dyr ring genom att kopiera om och tillverka helt för hand. Vid smärre ändringar går det att anpassa modellen för en handgjord ring som oxå ger en större styrka med betydligt längre hållbarhet. Blir bättre ring för mindre pengar.
Se mer om fattningar
Mvh
lennart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar